Впродовж 2021 року державні інспектори у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель в Івано-Франківській області провели 750 планових та позапланових перевірок з питань дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів на загальній площі 23,76 тис. гектарів. За результатами здійснених заходів державного контролю виявлено 650 порушень дотримання вимог земельного законодавства на загальній площі 1,62 тис. гектарів.

При застосуванні заходів інспекторського впливу та з метою усунення виявлених порушень спеціалісти склали 462 протоколи про адміністративні правопорушення на загальну площу 851,6 га,  вручили 496 приписів про усунення порушень на загальній площі 862,1 га, винесли 428 постанов  про накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 94,56 тис. гривень.

Також фахівці землевпорядної служби Івано-Франківщини за минулий рік розрахували розмір заподіяної шкоди внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу та використання земельних ділянок не за цільовим призначенням (354 розрахунки) на суму 2, 21 млн грн., в тому числі завданої державі –  1,76 млн гривень (264 випадки). У добровільному порядку сплачено 1,53 млн грн., 8 справ скеровано до органів прокуратури  та правоохоронних органів для вжиття  відповідних заходів реагування, на суму понад 2 мільйони гривень.

Водночас, у 2021 році державними інспекторами управління з контролю за використанням та охороною земель землевпорядної служби Івано-Франківщини перевірено 4126 винесених рішень, розпоряджень, наказів органів місцевого самоврядування на предмет виявлення при прийнятті, порушень вимог земельного законодавства. За результатами здійснених заходів державного контролю, спеціалістами управління направлено більше 50-ти клопотань до органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, щодо проведення рішень у відповідність до норм чинного законодавства.

Крім того, фахівці здійснили державний контроль за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів шляхом розгляду 310 звернень громадян та юридичних осіб та понад 100 вимог органів прокуратури та інших правоохоронних органів.