IMG 2093 2– Сьогодні найгострішим питанням у сфері земельних відносин є корупція. Держава втрачає кошти через корупційну складову і довіру своїх громадян. Тому одним із головних завдань, яке нині потрібно вирішити, – це зупинити корупційні механізми. Моя мета – налагодити роботу Держземагентства таким чином, щоб громадяни могли відчути зміни і розраховувати на допомогу і якісне обслуговування, – наголосив Голова Держземагентства України Сергій Рудик, відкриваючи круглий стіл “Земельна реформа та питання сільського розвитку”.

Сергій Рудик зазначив, що в системі, де працює 571 територіальний підрозділ, тривалий час процвітала корумпованість. Тому одним із інструментів подолання корупції він назвав оновлення кадрового складу.

Наступні кроки: своєчасне реагування на звернення громадян, налагодження постійної співпраці з громадськістю та експертами в рамках Експертної ради з питань протидії корупції та ефективного управління, яка незабаром буде створена при Голові Держземагентства України. Також невдовзі в Агентстві запрацює call-центр, де буде налагоджено зворотний зв’язок з громадянами, що забезпечить оперативне і достовірне отримання інформації про стан справ у регіонах.

Сергій Рудик зазначив: наразі необхідно чітко сформувати стратегічне бачення ролі Держземагентства не тільки у земельній політиці, а й у політиці економічного розвитку. Керівник відомства також вважає за необхідне залучити до розробки та впровадження антикорупційних заходів представників профільних міжнародних організацій, громадських організацій, незалежних експертів, які послідовно здійснюють заходи громадського контролю у сфері попередження корупції.

У ході заходу експерти Інституту розвитку аграрних ринків Сергій Шуміхін та Олексій Зволінський презентували результати круглих столів у п’яти регіонах: доповідачі окреслили проблеми земельної реформи, реформи місцевого самоврядування та сільського розвитку. Йшлося також про новітні ініціативи щодо розвитку ринку праці у регіонах.

Про проблеми розвитку сільських територій розповів учасникам круглого столу Димерський селищний голова з Київщини Леонід Кучерявий.

Представники Держземагентства, аграрного бізнесу, науковці у короткий термін мають напрацювати спільні пропозиції до органів державної влади, зокрема щодо подолання корупційних ризиків у сфері земельних відносин, вирішення проблем оцінки землі, економіки сільського господарства, розвитку сільських територій, відтоку кадрів з регіонів, підвищення ефективності використання та охорони земель сільськогосподарського призначення, агрохімічної паспортизації землі, запровадження сучасних технологій розвитку ринку праці в сільській місцевості, реформи місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, інвестиційної політики в аграрному секторі.

На завершення перший заступник Голови Держземагентства України Артем Кадомський підкреслив, що сьогодні вкрай важливо розробити програму розвитку земельних відносин на перспективу. Адже від учасників круглого столу пролунала пропозиція про довгострокове планування, яке, власне, зможе врятувати сільське господарство в Україні, вирішити наболілі проблеми у сфері земельних відносин.